kingsize

th-9_kingsize  th-9_moestrup-mette

 

kingsize (2006)

klik og læs:
kingsize ifølge Lars Bukdahl årtiets samtidsdigtsamling!

Et af titeldigtene:

Cleopatra King Size

Jag ’älskar’ nog mina cigaretter.
Ju mer jag inte har några cigaretter
desto mer ’kärlek’.

Sonja Åkesson

Jeg ryger en egyptisk cigaret
og læser et digt på svensk.
Tænker på ’kärlek’ –
og lidt på cigaretten, Cleopatra King Size.
Cleopatra var smuk, hun bar giftig makeup,
kviksølv og kobbersulfat.
Der er røg i min mund, jernoxid på min læbe,
og min lighter er rød
som min mund, eller hvad?
Og tungen i mig var din  rød rött
og en lighter er ingen rubin  rött red
og gode slutninger er dårlige  red rot
som … samvittighed. rot rouge
Man kan skodde og sminke sig lidt,
eller sminke sig meget og tænde en ny smøg.
Hvad skal jeg gøre? Jeg kommer i tvivl
om alt, hele tiden, overalt.
Det føler jeg mig i det mindste fuldstændig sikker på.
Men så kommer jeg i tvivl.
Hvad ved jeg om ’kärlek’?
Ingenting og mere til. Jeg pynter på en lille død
og danser som et sminket lig, jeg pynter på en lille
død og danser som et sminket lig
for ’dig’. Du är inte ens här.

Pressen skrev: 
“Kompleks, original og hårdtslående digtsamling (…) Rablende-manieret og sofistikeret, feinschmeckeragtig anvendelse af den poetiske teknik, der går tilbage til T.S. Elliots The Waste Land (…) Ofte ikke mindre end fremragende i deres både elgant-nuancerede og aktionistisk-hårdtslående stil (…) Det er politisk poesi på højeste niveau og ikke set bedre på dansk, siden de to stjerner inden for denne genre, Ivan Malinowski og Erik Knudsen, var på banen for et par årtier siden.” – Peter Stein Larsen, Kristeligt Dagblad

“Mette Moestrup triumferer med veloplagt vilde muterende digte om køn og etnicitet (…) Man falder undervejs måbende pladask for bogens mange sjove, vildtvoksende digte (…) Hvad vi har fået med Kingsize, er en myldrende molevit, et énmandsorkester for fuld musik.” – Erik Skyum-Nielsen, Information

“Hvis jeg kyssede Cleopatras øjne og hendes mund, var jeg stensikkert blevet forgiftet på stedet, men det ville være al kvalmen og smerten værd. Sådan er det også med Mette Moestrups nye digte; jeg er ør og forblændet, opstemt og omtåget. (…) Fuld af kviksølv og kobbersulfat er disse tvekønnede digte på størrelse med livet.”
– Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken

“Det fine og fede ved Mette Moestrups splinternye digtsamling nr. 3, Kingsize (og forgængeren Golden Delicious, 2002), er, at hun nægter at gøre sig dummere, på poesien og verden, end hun er, og hun er virkelig temmelig kvik, samtidig med at hun insisterer på at fortabe sig svimmelt, spilfærdigt, sanseligt i sprog og stof (…) Igen markerer Moestrup sig som vores skarpeste (post)feministiske poet (er der andre?), men i forhold til Golden Delicious er attituden blevet både mere rå og mere politisk; der er i den giftige, glimtende neglelak desuden blevet plads til flere friske angreb på dansk udlændingepolitik (…) Poetisk urenhed fås ikke prægtigere end hos Mette Moestrup. Venner, hun skriver røven ud af ridebukserne på samtlige dressurryttere. Der er stil over hendes vrede. Vers som lutter lækre våben.”
– Lars Bukdahl, Weekendavisen

“Mette Moestrups nye digte trækker sin læser efter sig som hulekvinden sit nedlagte bytte. Man kredser om bogen, læser igen, repeterer nogle linier og mærker, hvordan dette poetiske sprog lynhurtig bliver en del af vokabular og oplevelsesmåde. (…) Mette Moestrup har fundet et poetisk format, som giver hendes talent et forbavsende råderum.(…) digte, der formelt, tematisk og motivisk boltrer sig i et nyt, poetisk format (…) skrevet på et enorm kendskab til og en vild glæde ved al slags poesi. (…) Som man forhåbentlig forstår, får læseren af Mette Moestrups kingsize ikke blot en utrolig fin og rig samling digte i hænde, nej samlingen kaster som sin røde lighter også et overraskende lys over en stribe andre gode digte og forfatterskaber.”
– Anne-Marie Mai, KRITIK

Links til tekster om kingsize: 

Ida Börjel: 23 ord om Moestrups kingsize

Kan fx købes her:
saxo

Der er lukket for kommentarer.