CV

C.V. PÅ DANSK & IN ENGLISH & AUF DEUTSCH

PÅ DANSK

KORT CV
Mit forfatterskab består af fire digtsamlinger og en kort roman – samt FRIT FLET. Fællesbogen (2014), som jeg har skrevet sammen med Naja Marie Aidt og Line Knutzon og langdigtet Omina (2016), som jeg har skrevet sammen med Naja Marie Aidt.
Seneste soloudgivelse er digtsamlingen Dø, løgn, dø (2012), som udkom i svensk oversættelse i 2013.Efter debuten Tatoveringer (1998) kom Golden Delicious (2002),
som blev præmieret af Statens Kunstfond, og udkom i svensk oversættelse i 2004, og endelig kingsize (2006), som jeg modtog Montana-prisen for, og som udkom i USA på Subpress i 2014. Romankollagen Jævnet med jorden (2009) blev indstillet til Weekendavisens Litteraturpris og Kritikerprisen. En norsk samling 9 dikt om begær med digte fra Golden Delicious og kingsize udkom i  2009. Desuden har jeg udgivet børnebøgerne Ti grønne fingre (2007) og Hvad siger sneugleungen Ulla? (2009). Sidstnævnte er udkommet i kinesisk oversættelse. En rød tråd er endvidere arbejdet med brevkunst og netkunst (se netart). Sammen med musiker Miriam Karpantschof har jeg poesi-, lyd- og performanceduoen SHE’S A SHOW. Jeg har været medredaktør sammen med oversætteren Shadi Angelina Bazeghi, og skrevet efterord til Forugh Farrokhzad: Kun stemmen bliver tilbage. Poesi og biografi (2013), oversat Johannes Anyurus roman En storm kom fra paradiset (2013) og sammen med Olga Ravn oversat Sylvia Plaths Glasklokken (2016).

Jeg er f. 1969 i Århus, opvokset i Vendsyssel og bor på Vesterbro i København. Jeg er musisk-sproglig student fra Hjørring Gymnasium og cand. phil. i litteraturhistorie fra Institut fra Litteraturhistorie, Århus Universitet. Efter studentereksamen rejste jeg i Egypten, Kenya, Tanzania og Uganda. I løbet af studieårene var jeg på studieophold i Paris og New York – hvor jeg fulgte forløb hos Edward Said på Columbia University. Fra 1998-2002 var jeg medredaktør af Den Blå Port. I lang en årrække har jeg været fast lærer på Forfatterskolen i København. Jeg har i tre perioder været vejleder og har undervist på den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Göteborg – jeg er også ofte gæstelærer på Skrivekunstakademiet i Bergen. Jeg har gennem hele mit virke arbejdet meget tværnordisk og har optrådt på et væld af poesifestivaler i Norge, Sverige, Grønland, Island og desuden også Tyskland. Jeg modtog Statens Kunstfond i perioden 2005-2008.

LANGT CV:

METTE MOESTRUP           CURRICULUM VITAE                        

SKØNLITTERÆRT FORFATTERSKAB

Bogudgivelser på dansk og i oversættelse

1998            Debut med digtsamlingen Tatoveringer, Gyldendal

2002            Golden Delicious, digte, Gyldendal

2004            Golden Delicious, oversat til svensk af Marie Silkeberg, Pequod

2006            kingsize, digte, Gyldendal

2009            Jævnet med jorden, romankollage, Gyldendal

2009            9 dikt om begær, antologi, oversat til norsk af Kristine Næss, Flamme Forlag

2012            Dø, løgn, dø, digte, Gyldendal

2013            Dö, lögn, dö, oversat til svensk af Jonas Rasmussens och Clemens Altgård,   forlaget Pequod

2014            Frit flet. Fællesbogen, skrevet sammen med Naja Marie Aidt og Line Knutzon

2014   kingsize, oversat til engelsk-amerikansk af Mark Kline, red. Juliana Spahr, Subpress

Jeg har udgivet to børnebøger, Ti grønne fingre og Hvad siger sneugleungen Ulla? Sidstnævnte er udkommet i Kina.

Udgivelser i tidskrifter og antologier

Gennem årene har jeg fået digte publiceret i et uoverskueligt antal danske og udenlandske antologier og tidsskrifter, bl.a. den norske antologi AUDIATUR, de norske tidsskrifter Vagant og Vinduet, de svenske tidsskrifter Lyrikvännen, Ord & Bild, 10TAL og Glänta, det østrigske tidsskrift Lichtungen, det amerikanske tidsskrift Tripwire og antologien I’ll Drown My Book: Conceptual Writing by Women, ed. Caroline Bergvall, Vanessa Place m.fl.

Priser og legater

2002            Statens Kunstfonds præmiering for Golden Delicious

2005            Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat

2007            Montana-prisen for kingsize

(2009           Jævnet med jorden blev indstillet til Weekendavisens Litteraturpris og Kritikerprisen)

2013            Stipendium fra Literarisches Tandem/ Stiftung Brandenburger Tor m. to måneder langt legatophold på Literarisches Colloquium Berlin i Wannsee.

2014            Statens Kunstfonds præmiering for Frit flet. Fællesbogen

2015            Poltikens nyindstiftede pris, Frit flet prisen, for Frit flet

Desuden en lang række arbejds- og rejselegater

Poesi- og litteraturfestivaler m.m.

Jeg har deltaget i et væld af danske og internationale poesi- og litteraturfestivaler. Jeg nævner landene i en rækkefølge, som indikerer, hvor jeg har optrådt mest: Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Grønland, Island, Finland, Estland, for blot at nævne et lille udpluk: Lousiana Literature, CPH:LITT, Vild med ord, Odense Lyrikfestival, Audiatur (Bergen), Oslo Poesifestival, Lillehammer Litteraturfestival, Ulvik poesifestival, Trondheim Litteraturfestival, Göteborgs Poesifestival, Stockholms poesifestival, Verdenspoesidagen i Stockholm, Bardienale (Dresden), Nuuks poesifestival.

PERFORMANCE, NETKUNST M.M.

udvalgt arbejde fra perioden 2003 og frem

2003            Brevprojekt M.M, mailart, fysisk udstilling efterfulgt at netversion på afsnitp http://www.afsnitp.dk/galleri/mm/home.html

2006            Dagbog i februar, visuel poesi/tekstbaseret netkunst http://www.nypoesi.net/tidsskrift/206/?tekst=11

2007            Hvid kvinde M.M., visuel poesi/tekstbaseret netkunst http://www.nypoesi.net/tidsskrift/107/?tekst=6

2008         Kollektivt, anonymt, konceptuel fællestekst/netkunst, til lanceringen på Roskilde Bibliotek var der fysisk installation v. arkitekt og forfatter Eva Tind. http://www.kollektivt-anonymt.dk

2010- SHE’S A SHOW: Sammen med musiker og komponist, Miriam Karpantschof, udforsker jeg i den feministiske/queer lyd- og poesiduo SHE’S A SHOW et performativt, tværæstetisk rum. Vi har optrådt på bl.a. Ladyfest, Lousiana Literature, Testrup Højskole, Den Sorte Diamant, Roskilde Festival, Spot Festival, i Norge i Hamar, Lofoten og senest på Oslo Poesifilmfestival. Vi skal her i september optræde på TARP – Audiovisual Poetry Festival, en interdisciplinær, international festival i Vilnius.

2014            BLACK TRIANGLE, performance/workshop m. bogobjekt, Neue Gallerie i Berlin til Festival of Future Nows v. Olafur Eliasson Neue Gallerie i Berlin til Festival of Future Nows v. Olafur Eliasson http://futurenows.net/entry/words-that-hurtpart-3/

2015            SORT TREKANT med i det digitale tidsskrift LIGE http://www.lige-kunst.dk

 UNDERVISNING PÅ FORFATTERSKOLER

Har foruden nedenstående undervist en hel del på Århus Universitet, Testrup Højskole og været huskunstner på bl.a. Ørestads Gymnasium og KULT-gymnasierne, ligesom jeg i øvrigt også i mange år har været med i censorkorpset for de litterære universitetsuddannelser.

2000-2003 Havde først forløb på Forfatterskolen i København.

2004-2009 Blev fast lærer på Forfatterskolen i København, har været underviser fra årgang 2002-2004 til og årgang 2008-20010.

2007- År efter år genkommende gæstelærer på Skrivekunstakademiet i Hordaland.

2008-2012  Fast vejleder ved Litterär Gestaltning i Göteborg, inklusiv foredrag og undervisningsforløb. Derudover to forløb som fritstående kurser.

2010   Gæstelærer på Skolen for Mediekunst på Kunstakademiet med forløbet “Tekst (s)om kunst”.

2012            Gæstelærer på Forfatterstudiet i Bø i en uge

2012   Lærer på Allatta – Lad os skrive, Grønlandsk skriveworkshop i Kangerlussuaq (samarbejde mellem bl.a. NAPA (Nordens Institut i Grønland) og Milik Forlag, udmundende i antologipublikation. Workshop i samarbejde med Jessie Kleemann.

2014-16 Igen fast vejleder på Litterär Gestaltning i Göteborg.

2015 Igen lærer på Allatta, som denne gang var i workshoppen i Nuuk, nu med Niviaq Korneliussen og Jessie Kleemann.

UDDANNELSE

 1988            musiksproglig student fra Hjørring Gymnasium

1997   cand.phil. fra Institut for Litteraturhistorie på Århus Universitet med speciale om Rilke og Rytme. En undersøgelse af Rainer Maria Rilkes lyriske rytme, som jeg fik 13 for, og som i 1999 udkom på Litteraturhistorisk Forlag.

I løbet af min studietid var jeg på studieophold i Paris og Visiting Scholar på Columbia University i New York (1996) med forløb hos bl.a. Edward Said.

1997-2001  Scholarstipendiat ved Århundreskiftets Litteratur på Center for Kulturforskning, Århus, efterfulgt af ufuldendt ph.d. studie samme sted om metrik og lyrisk rytme i et århundredeskifteperspektiv.

REDAKTØR, ARANGØR OG OVERSÆTTER

1996-1999 Konsulent ved Borgens Forlag

1998-2001  Medredaktør af Den Blå Port (i alt 17 numre)

2004            Oversættelse fra norsk: Cecilie Løveids digtsamling Spildt (Bebop)

2004-2009  Medredaktør af afgangsantologier og mange numre af Legenda

2010               Medstifter af den (dengang) anonyme, kvindelige, kuratorgruppe KUP, som arrangerede oplæsninger og tværæstetiske arrangementer forskellige steder i København

2013               Oversættelse fra svensk: Johannes Anyurus roman En storm kom fra paradiset, Gyldendal

2013               Var sammen med oversætteren Shadi Angelina Bazeghi medredaktør af og skrev et stort biografisk efterord til Forugh Farrokhzad: Kun stemmen bliver tilbage. Poesi og biografi, Gyldendal.

2016               Oversættelse af Sylvia Plaths roman The Bell Jar sammen med Olga Ravn, udkommet på Gyldendal

Desuden oversat poesi og breve i en lang række tidskrifter og antologier, bl.a. af Juliana Spahr, Ann Jäderlund, Lyn Hejinian, Emily Dickinson, Sonja Åkesson og Dylan Thomas.

ANDRE PUBLIKATIONER

(udpluk)

før 2000         Ud over Rilke og Rytme. En undersøgelse af Rainer Maria Rilkes lyriske rytme, Litteraturhistorisk Forlag, 1999, har jeg udgivet akademiske artikler om bl.a. Rilke, Whitman og Emily Dickinson i bl.a. Kritik, Passage og Edda og skrevet anmeldelser for Standart. Jeg har også skrevet efterord til Breve fra en ung digter og bidraget til Danske Digtere i det 20. århundrede.

efter 2000      Essays, klummer m.v. i tidsskrifter, aviser og magasiner, for at nævnte et par stykker, der viser spredningen: stort essay om Yoko Ono i Louisiana Review, stor kronik om Patti Smith i Information, var fast klummeskribent i Ud & Se i en toårsperiode og har flere gange skrevet tekster til Cover. Er p.t. med i et nordisk panel på den norske avis Klassekampen.

Medier

Har bl.a. lavet Den store roman, en månedslangt radioprogram på Radio 24syv, og optræder ofte som både digter og debattør i radio og tv.

 

SHORT CV IN ENGLISH & AUF DEUTSCH

IN ENGLISH
I was born in 1969 and live in Copenhagen, Denmark. I had my debut as a poet in 1998 with Tatoveringer (Tattoos), which was followed by Golden Delicious (2002) and Kingsize (2006) – published in USA by Subpress in 2014.  In 2009 I published the novel-collage, Jævnet med jorden (Leveled to the Ground), and in 2014 FREE BRAIDING, a big collective collagebook I wrote together with Naja Marie Aidt and Line Knutzon was published, followed by a short book of poetry, Omina, written together with Aidt. Also, I have written two books for children, Ti grønne fingre (Ten Green Fingers) (2006) and Hvad siger sneugleungen Ulla? (What does Tula the Baby Snowy Owl say?) (2009). Quite a lot of my work has been translated into Swedish, Finnish, Greenlandic, German, Spanish, and English. Besides writing books, I also work with mailart and netart, such as Letterproject M.M. – in Danish Brevprojekt M.M. (www.afsnitp.dk/galleri/mm/home.html) and the collective, anonymous text www.kollektivt-anonymt.dk.
I have always worked with the performative aspects of reading for an audience, and recently I have started to co-work with a musician, we dig weird, organic, computermanipulated sounds, beats, and our motto is: agression and fun. We call ourselves SHE’S A SHOW.
I have an academic background, I studied literature for many years, a highlight was a course by Edward Said himself at Columbia University. I dropped out of a ph.d. back in 2001 in order to, well, live as a poet. Theory still means a lot to me, but I use it very ideosyncratic.
During the years, I have teached a lot at different Scandinavian Writer Schools in Denmark, Norway, and Sweden. Right now, I am working at Litterär Gestaltning in Göteborg, Sweden. I like to work with different people in different contexts. I have participated in many poetryfestivals – especially in Norway and Sweden, but also in Germany, Estonia, Iceland, Finland and Greenland.

AUF DEUTSCH
Mette Moestrup
Geboren 1969 in Århus, Studium der Literaturgeschichte in Århus. Sie lehrte mehrere Jahre an der Autorenschule (Forfatterskolen) in Kopenhagen und unterrichtetet derzeit im Studiengang Litterär Gestaltning (dt. Literarisches Gestalten) an der Universität von Göteborg, Schweden, und als Gastvortragende an der Skrivekunstakademiet (dt. Schreibkunstakademie) in Bergen, Norwegen. Sie war von 1998-2002 Mitherausgeberin der dänischen Zeitschrift Den Blå Port (dt. Die blaue Tür). Debütierte 1998 mit Tatoveringer (dt. Tätowierungen). Bis jetzt sind drei Gedichtbände, ein Roman und zwei Kinderbücher erschienen, zudem ist sie Verfasserin der Monographie Rilke & rytme (dt. Rilke & Rhythmus), 1999. Die hier veröffentlichten Gedichte stammen aus dem Gedichtband Kingsize von 2006. Zusammen mit Miriam Karpantchof bildet sie das Duo „She’s a Show“: www.stellasound.dk/www.stellasound.dk/SHES_A_SHOW.html

Der er lukket for kommentarer.